Angel Bride Weddings

A menyegzői vacsora

2015. augusztus 17. - Angel Bride

Mivel az esküvő egyik legfontosabb eleme, beszéljünk még egy kicsit a vacsora helyszínéről és az étkezésről.

Ha megtaláltátok az álom helyszínt, az egyeztetés során mindenképp tisztázzátok le a következőket:

van-e bérleti díj/ rendelkezésre állási díj, mekkora foglalót kell kifizetni, milyen fizetési feltételt szabnak meg, meddig kell leadni a pontos létszámot, a menü ajánlaton tudtok-e változtatni, van –e próba vacsora, milyen felszolgálási módok közül választhattok, van-e italcsomag, hogyan szervírozzák az italokat, milyenek a technikai feltételek.

Az esküvőszervező természetesen minden kis részletet megbeszél és elintéz helyettetek. Ráadásul csak megbízható helyszínekkel áll szerzősben.

A terem befogadóképessége függ az ültetési módtól is.

A legelegánsabb, de a leghelyigényesebb a körasztalos ültetés, ugyanakkor nagy létszámú esküvőt is tervezhettek vele. Akár 300-400 fős esküvőre is ideális lehet még a soros ültetés is. U alak maximum 50 főig, a T alak maximum 30 főig lehet kényelmes.

A vacsora asztalok és székek mellett érdemes kellemes beszélgetős pihenő sarkokat, a szabadban dohányzó helyeket kialakítani a résztvevők számára. Biztosak lehettek benne, hogy sikert arattok minden kis figyelmességgel.

A vendégek létszáma kizár néhány tálalási formát, fussunk is gyorsan át rajtuk.

Az egyik legelterjedtebb a tálszerviz. Bármilyen létszám esetén számolhattok vele. A vendégek asztalára tálban szolgálják fel az esküvői menüt. Több féle húst és köretet tálalnak.

A svédasztal is remek megoldás. Arra figyeljetek, ha a vendégek száma meghaladja a 80-100 főt, érdemes duplázni a tálalóasztalt, hogy ne alakuljon ki sorban állás. Svédasztal esetében is érdemes a levest az asztalokon szervírozni, nehogy a vendégek nyakon öntsék magukat vagy valaki mást. Sokkal kényelmesebb és elegánsabb, ha gondoskodtok a pultnál segítő személyzetről, illetve az ételek beazonosítására kis táblácskákról.

Tányérszerviz, tükörszerviz csak kisebb, 20-30 fős esküvőknél jöhet számításba. Nagyobb létszám esetén nem biztosított, hogy mindenki ugyanabban az időpontban tudjon étkezni. Nem lenne szerencsés, hogy mire az utolsók megkapják a menüt, addigra az elsőként kiszolgáltak már rég túl legyenek a vacsorán. Ráadásul ez a programban is óriási csúszást okozhat.

A tálalási mód befolyásolja a dekorációs lehetőségeket is. Tálszerviznél nem sok hely marad az asztaldíszítésre, svédasztalnál, tányérszerviznél nincs ilyen kötöttség.

Az üvegek, pillepalackok nem nyújtanak szép látványt az asztalon, ezért jobb megoldás, ha felszolgálják az italokat a pincérek. Sokkal kényelmesebb, ha emellett italpult is üzemel. Biztos hálásak lesznek érte a vendégek :) Ha már az italoknál tartunk, mindenképp válasszatok italcsomagot. A költségeitek sokkal jobban kontrollálhatók így.

A menüt ne csak a saját ízlésetek szerint állítsátok össze, hanem gondoljatok vendégeitekre is. A vidéki rokonok nem biztos, hogy értékelik a fúziós konyha remekeit. Ne feledkezzetek el a vegetáriánus és különböző étel allergiákkal küzdő meghívottakról sem. Bármire is esik a választásotok, arra ügyeljetek, hogy mindenképp ízletes, jó minőségű ételekkel szolgáljon a kiválasztott álomhelyszín.

Végezetül egy kis szösszenet Cseh János séf tollából az esküvői vacsoráról:

„Városi lakodalmas élményem egy szállodához kapcsolódik. Itt is vőfély hangoskodik, de ceremónia mesternek mondják. Nekem a vidéki bajuszos hitelesebb. Ma már egy vacsora hideg előétellel kezdődik. Ilyen helyen már „iparban űzik a vendéglátást”. Jó előre elkészítettek mindent. Számukra a legfontosabb, hogy minél hamarabb „lemenjen ”a vacsora. Nagy valószínűséggel az első fogást már délelőtt kitálalták. Ne rendeljünk friss zöld salátával semmit! A sós olajos dresszingtől szinte biztos, hogy elhervad. Nagy az esély rá, hogy a hideg sült vagy pástétom széle elkezd feketedni. A „képzettebbek ” bekenik csont ízű zselatinnal, hogy ez ne történjen meg. Nem tudom melyik a rosszabb. A leves szigorúan csészében.. Még ha Újházi tyúklevesnek is hívják. A gyorsasághoz hozzátartozik, hogy kora délután betálalják a köreteket tányérra. Ezeket természetesen időkorán elkezdik melegíteni. Fonnyadt zöldségek, száraz rizs és burgonya szégyenkezik a tányéron. A hozzátartozó húsok, ha frissen készülnek az este fénypontjai lehetnek. A desszertekről ne is beszéljünk. Félkész terméke, nem természetes alapanyagok jellemzik a kisebb hotelek cukrászatát. Ezért is szokták behozni szinte kivétel nélkül az esküvői tortát. A vacsorához felszolgált ital még egy érdekes dolog. Minden hideg, minden van, de mindig kevés. Egy szállodai esküvőn nem integet az ember a felszolgálónak, hogy „Hozzad már mert szomjan halok!” Keresi a pincér tekintetét. Ha sikerül a szemkontaktus sűrű elnézések között megrendeljük kedvenc itókánkat.Persze nem hoz sokat (hogy bent is maradjon), így 10 perc múlva kezdhetjük elölről a tortúrát. Az esküvői étkezés az egyik legfontosabb esemény ezen a jeles napon. Erre mindig emlékezni fogunk! 
A legszerencsésebb, ha a menü összeállításakor szakember segítségét vesszük igénybe! Ne hagyatkozzunk minden esetben az étterem, vagy party szerviz ajánlatára! Érdeklődjünk ismerősöktől, ki lenne a legjobb választás!

Sok Boldogságot és jó étvágyat kívánok!

Cseh János

Séf, gasztronómiai tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://angelbride.blog.hu/api/trackback/id/tr177710174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása