Angel Bride Weddings

Irány az esküvő – előbb tervezz ne szervezz!

2015. március 28. - Angel Bride

Szerelmed megkérte a kezed, életed egyik legszebb időszaka ez.  Éld meg minden pillanatát a csodálatos hónapoknak és legyetek nagyon boldogok! Jegyespárként már az esküvő gondolata kezd körvonalazódni, ötletek, álmok, elképzelések kavarognak a fejetekben. Az egyik legizgalmasabb közös utazás, a Ti nagy napotok megszervezése vár Rátok. Akár profitól kértek segítséget, akár magatokra vállaljátok ezt a feladatot, mindenképp lesz néhány fontos kérdés, amit le kell tisztáznotok, még mielőtt bármibe is belevágtok. 

Ha ezt megteszitek, megkönnyítitek akár a saját- akár az esküvőszervező későbbi munkáját. A jövőbeni problémák elkerülése végett ne sajnáljátok az időt és energiát, és beszéljétek át alaposan az alábbi kérdéseket:

        Mekkora összeget szántok az esküvőre? A következő kiadásokkal feltétlenül számoljatok:
gyűrűk, szertartás(ok) díja, menyasszonyi/menyecske/vőlegény ruha és kiegészítők, helyszín/vacsora költség és italok, fotó/videó, dekor/virágok, torta/édességek, DJ/zenekar, fodrász/smink/manikűr, köszönőajándékok, meghívó, ceremóniamester
Az alapköltségeken felül csak rajtatok múlik, mire szeretnétek még áldozni. Néhány ötlet:) bérautó vagy különleges jármű, sofőrszolgálat, szállás, tűzijáték, lufiposta, kívánságlámpás úsztatás, lézershow, látvány koktélsarok, gyermekfelügyelő/játszóház a csöppségeknek, fotósarok, karaoke, egyedi játékokhoz kellékek beszerzése vagy bérlése, koszorúslányok ruhái, esküvő előtti szépészeti kezelések…

         Mikorra tervezitek az esküvőt? Hagyjatok elég időt a szervezésre.
Ha szántok rá legalább fél évet, nagyobb valószínűséggel tudjátok megvalósítani álmaitokat, de az egy év sem számít extrém esetnek. Így sokkal nagyobb az esélye, hogy sikerül megszereznetek a legjobb szolgáltatókat. Első körben ne tűzzetek ki pontos dátumot, csak egy preferált időszakot, mert nem tudhatjátok előre, hogy például a kedvenc helyszínetek nem foglalt-e már ekkor. Ha mégis ragaszkodtok egy adott hétvégéhez, és a szombati napon már lecsúsztatok valamelyik szolgáltatóról, aki nélkül nem tudjátok elképzelni a nagy napot, nem kell kétségbe esni. Érdemes elgondolkodni az egyre népszerűbb, és nem utolsó sorban általában olcsóbb pénteki esküvőn.  A legtöbb helyszín a pénteki napokra kedvezményesen ajánlja csomagját.

         Vendégek létszáma? Költség és helyszín befolyásoló tényező
Gondoljátok végig, kikkel ünnepelnétek együtt szívesen. Szűkebb/tágabb rokonság, barátok, kollégák? Ne felejtsétek, minden egyes vendéggel növekszik a vacsora és italcsomag összköltsége, illetve ha szükség lesz rá, a szállás költség is. Viszont abba is gondoljatok bele, hogy ez a nap egyedi és megismételhetetlen. Néhány tízezer forint nem ér meg annyit, hogy utána egész életetekben bánjátok, hogy nem volt jelen egy számotokra különleges személy. A helyszínválasztást is befolyásolhatja, hogy hány fős esküvőt terveztek. Bizonyos helyeken előírhatnak minimális vendégszámot, míg más esetben az étterem/bálterem fizikai befogadóképessége szab határokat.

         Hová tervezitek az esküvőt? Megalapozza az esküvő stílusát
Városba, vidékre, ahol laktok, ahol a szülők élnek? Esetleg egy különleges helyre – ahol megismerkedtetek, ahol az eljegyzés volt, ahová imádtok kirándulni/nyaralni járni? Szükség lesz szállásra? Milyen helyszínt képzeltek el? Elegáns hotel, kastély, vidéki kúria, vadászház, borászat, rendezvényközpont, étterem, csárda,…? Nem könnyű kérdés, de nagyban meghatározza esküvőtök stílusát. Engedjétek szabadon fantáziátokat, és találjátok ki, milyen jellegű eseményt szeretnétek. Meghitt, elegáns, bulis, hagyományos, tematikus? Az összhangra mindenképp figyeljetek! Egy modern, trendi rendezvényházban elég vicces az igazi vidéki stílusú lagzi. Álmodozzatok, nézelődjetek, gyűjtsetek infókat. De leginkább járjatok nyitott szemmel, és lehet, amikor nem is keresgéltek, rátaláltok arra a gyöngyszemre, amibe mindketten egyből beleszerettek. Figyeljetek arra is, hogy a helyszínválasztás befolyásolja kiadásaitokat is. Ne csak a lehetséges szállás költségekre gondoljatok, hanem arra is, hogy egyes helyszíneken nincs külön terembérlet/bútorbérlet – csak a menüt és italokat kell fizetni, míg máshol már az is kisebb vagyonba kerül, hogy rendelkezésre álljon a gyönyörű rendezvényterem üresen.

         Milyen szertartást terveztek a nagy napon? Egyházi/Polgári?
Lényeges, hogy minimum harminc nappal a házasságkötés előtt be kell jelentkeznetek a szertartás helye szerint illetékes anyakönyvi hivatalban. Polgári ceremónia esetén eldönthetitek, hogy házasságkötő terembe vagy külső helyszínre szervezitek a szertartást. Ha az egyházi esküvőt választjátok, akkor sem ússzátok meg az anyakönyvvezetőt a magyar jogszabályok miatt.  Templomi szertartás esetén azzal is terveznetek kell, hogy a lelkész akár több hónapos jegyes oktatást is előírhat. 

A leglényegesebb anyakönyvi szabályokat itt találjátok:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400032.KIM
http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/BR/hu/Konzuliinfo/konz_nevviselesi_szabalyok.htm

Kellemes tervezgetést kívánok!



A bejegyzés trackback címe:

https://angelbride.blog.hu/api/trackback/id/tr477314348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása