Mielőtt helyszín után néznétek, feltétlenül gondoljátok végig, milyen stílusú esküvőre vágytok. Elegáns esküvőt tarthattok drága szállodában, étteremben, hajón, múzeumban. Hagyományosat lovas parkban, csárdában, borászatban. Ez csak néhány példa volt, a lehetőségek száma szinte korlátlan. A lényeg, hogy ügyeljetek az összhangra. Ha esküvőszervező segítségét kéritek, biztosak lehettek benne, hogy számtalan ötlettel, ajánlattal fog segíteni a döntésben.
Ha Ti szervezitek le az esküvőt, az alábbi szempontokra figyeljetek oda:
- Mekkora a kinézett helyszín befogadó képessége és Ti hány főre tervezitek az esküvőt
- Milyen a helyszín megközelíthetősége, környezete
- Elérhető –e szállás itt (ha szükség lenne rá számotokra vagy a vendégek számára). Ha nincs a helyszínen szállás, legalább a közelben elérhető-e. Ha nincs szállás lehetőség, vagy nem vesztek ki szobát, elérhető-e egy külön helyiség a készülődéshez.
- Ha elérhető szállás és szükségetek is van rá, mikortól foglalhatók el a szobák és meddig kell őket elhagyni.Ha nem felelnek meg az időpontok igényeiteknek, lehet-e hosszabbítani. Jár –e az ifjú pár számára szoba grátiszban. Az árban van-e reggeli, wellness használat, parkoló, üdülőhelyi díj, vagy extra költséget jelentenek.
- Van-e lehetőség külső szertartásra, ha igen milyen költség vonzata van. Megfelelőek-e a technikai lehetőségek a hangosításhoz, világításhoz, elérhetőek-e székek hozzá, adnak –e dekort (pl. boldogságkapu), vagy Nektek kell erről gondoskodni.
- Milyen a vacsora/buli helyszín felszereltsége. Van-e elég szék, asztal, elérhető-e tortának zsúrkocsi, a zenekarnak színpad, megfelelő-e a világítás, elég tetszetős-e az étkészlet, van-e a vetítéshez projektor, vászon, megoldott-e a hangosítás.
- Meddig áll a rendelkezésetekre a hely, van-e záróra. Ha van, akkor extra díj ellenében hosszabbíthattok-e. Van-e csendrendelet, meddig tarthat a hangos buli.
- Beengednek-e süteményt, tortát, röviditalt, pezsgőt. Van-e elég hűtőkapacitásuk ehhez.
- Van-e italcsomag ajánlat, vagy fogyasztás alapján számláznak. Az utóbbi lehetőséget nem ajánlom.
- A menü sor módosítható-e, ha nem felel meg az igényeiteknek. Megfelelő minőségű, ízletes ételeket kínálnak –e. Érdemes ennek ellenőrzésére egy próbavacsorán részt vennetek. Elérhetők-e kedvezmények a gyerekek, szolgáltatók fogyasztására.
- Milyen tálalási forma választható. Svédasztal, tálszerviz, tányérszerviz. Rendelkezésre áll-e a vendégek számának megfelelő mennyiségű felszolgáló.
- Megoldott-e majd a sütemények, torták csomagolása, jelent-e plusz költséget, esetleg Nektek kell gondoskodnotok a dobozokról.
- Foglaláskor mekkora előleget, foglalót kell adnotok. Mi a fizetési ütemezés, meddig kell leadni a végleges vendéglistát, ültetési rendet.
- Másik esküvőt is tartanak/tarthatnak-e itt az esküvőtök idején, esetleg nyitva tart-e külsős vendégek számára az étterem egy másik terme, vagy tarthattok zártkörű rendezvényt.
- Rendelkezésre állnak-e megfelelő textíliák (abrosz, kasír, futók, szalvéták), tetszenek-e, milyen állapotúak, esetleg a dekorosnak kell-e gondoskodnia róla.
- Ha valami különleges helyszínt képzeltek el, nézzetek utána a területfoglalási engedély, csendrendelet kérdésének. Mindenképpen álljanak rendelkezésre közművek – vízre, áramra biztosan szükségetek lesz. Ebben az esetben vegyétek igénybe party service cég szolgáltatását. Velük nem csak az ételeket, italokat tudjátok intézni, hanem a bútorokat, terítéket, sátrat is meg tudjátok rendelni.
Ha sikerült megtalálni a legideálisabb helyszínt, mindenképpen írjatok alá a részletekre is kiterjedő szerződést a szolgáltatóval. Tudjátok, az ördög nem alszik! Ha elakadnátok, az esküvői őrangyal segít. Keressetek bizalommal.