Angel Bride Weddings

Házasodjunk! De hogyan?

A hivatalos ügyintézés rejtelmei

2017. február 23. - Angel Bride

Előre is elnézést, de most kevésbé szórakoztató téma következik :( Gyorsan végigfutnék a házasságkötéssel kapcsolatos hivatalos szabályokon és persze felhívnám néhány praktikus dologra is a figyelmeteket. Abba most nem mennék bele, hogy mi a helyzet, ha az egyik fél külföldi állampolgár, különben giga hosszúságú poszt születne. Arra mindenképp figyeljetek ebben az esetben, hogy a külföldi okiratokat hiteles magyar nyelvű fordítással kell becsatolnotok.

eskuvoalairas_b.jpg

Vágjunk is bele! A házasulandók házasságkötési szándékukat a házasságkötést megelőzően 1-6 hónappal személyesen jelenthetik be a tervezett házasságkötési település (kerület) anyakönyvvezetőjénél. Az anyakönyvvezető a házassági szándék bejelentésétől számított 31. napra tűzheti ki legkorábban az esküvő napját. A 30 napos várakozási idő alól felmentés kérhető, melyet a jegyző bírál el. A házasságkötési szándék bejelentésekor a következő okmányok szükségesek:

  • személyazonosító igazolvány, vagy más személyazonosítást igazoló okmány
  • lakcímkártya
  • születési anyakönyvi kivonat
  • családi állapot igazolás
  • amennyiben a házasulandók családi állapota elvált, jogerős bírói végzés,
  • amennyiben a házasulandók családi állapota özvegy, az előző házastárs halotti anyakönyvi kivonata

Friss hír! Nincs baj, ha nem áll rendelkezésetekre az anyakönyvi kivonatotok, 2017. március elsejétől nem kell illetéket fizetni az új kiváltásáért. A kérelem benyújtható kormányablakon keresztül is, amely esetben a kormányhivatal továbbítja az illetékes anyakönyvvezetőhöz a kérelmet. Az anyakönyvvezető az anyakönyvi okiratot az igény beérkezésétől számított 8 napon belül kiállítja, és az érdekeltnek elküldi. 

A házasságkötést megelőzően a házasulóknak az anyakönyvvezető előtt ki kell jelenteniük, hogy a házasságuknak legjobb tudomásuk szerint nincs törvényes akadálya, igazolniuk kell, hogy házasságkötésük törvényes feltételei fennállnak. Ekkor kell nyilatkozni a születendő gyermekek családi nevéről is. A házassági szándék bejelentésével egyidejűleg kell engedélyt kérni a külső helyszínen történő házasságkötésre, de számítsatok rá, hogy külön díjat számítanak fel érte. A házasságkötéshez két tanú szükséges – házassági tanú nagykorú és cselekvőképes személy lehet-, a neveken kívül készüljetek még az alábbi adataikkal is, mert szükség lesz rájuk:

  • személyazonosságot igazoló okmányának típusa
  • okmányazonosítója
  • a kiállító hatóság megnevezése,
  • az okmány érvényességi ideje

A házassági eljárás illetékmentes, de a házasságkötő terem bérletéért, külső helyszínen illetve önkormányzati munkaidőn kívül tartott szertartásért önkormányzati rendeletben meghatározott díjat kérhetnek,amik között területenként jelentős különbségek vannak!  Vegyünk például egy budapesti belvárosi esküvőt, hogy láthassátok, milyen komoly költségekről lehet itt szó.

Az anyakönyvvezetői irodában – hivatali munkaidőben - történő szertartásokért terembérleti díjat nem kell fizetni. De ha egy kicsit ünnepélyesebb helyszínt szeretnétek, akkor hivatali munkaidőben a Házasságkötő Terem félórás terembérleti díja kb. 8.000 forint, de munkaidőn kívül mindez felugrik 15.000 forintra, és a még puccosabb Tanácsterem üti a 25.000 forintot. A külső helyszínen történő szertartás díja viszont a 100.000 forintot is meghaladja. Ezeket a költségeket még emelheti az anyakönyvvezető közreműködési díja, melyet munkaidőn kívül történő fáradozásáért kérnek el. Ez  hivatali helyszín esetén még 5.000 forint, külső helyszín esetén 20.000 forint. Külső helyszín esetén így lehet, jobban jártok, ha befáradtok a helyi önkormányzathoz egy valóban ingyenes házasságkötésre, a nagy napra pedig hívtok egy Nektek szimpatikus szertartásvezetőt.

Anyakönyvvezető versus szertartásvezető témakörben Kovács Kata okleveles szertartásvezető írt egy összefoglalót. Ajánlom figyelmetekbe!

http://kovacskata.hu/mi-a-kulonbseg-az-anyakonyvvezeto-es-a-szertartasvezeto-kozott/

És ha már házasodtok, el kell döntenetek az esküvő után használt neveteket is. Nem olyan egyszerű mint régen, már elég sok változat áll rendelkezésre szerencsére. Nézzük is meg:

A feleség a házasságkötés után viselheti

  • a születési nevét vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét - Piros Rózsa
  • a férje teljes nevét a házasságra utaló toldással, amelyhez hozzákapcsolhatja a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét – Kék Jácintné, Kék Jácintné Piros Rózsa
  • a férje családi nevét a házasságra utaló toldással és ehhez a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét hozzákapcsolja – Kékné Piros Rózsa
  • a férje családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét - Kék Rózsa

A férj a házasságkötés után viselheti

  • a születési nevét vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét – Kék Jácint
  • a felesége családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét – Piros Jácint

A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként kettőjük családi nevét is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét. Az összekapcsolt házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet. Amennyiben mindkettőjük, vagy egyikük születési családi neve kéttagú, meg kell állapodniuk, hogy saját családi nevük elemeiből melyik kettőt tartják meg. Az összekapcsolt családi nevek sorrendjéről is meg kell állapodni, mindketten csak azonos sorrendben viselhetik családi nevüket. Annak sincs akadálya, hogy csak az egyik házasuló válassza a kettős házassági nevet.

Ha terveztek egyházi esküvőt is, mindenképp érdeklődjetek a plébánián vagy a papnál, hogy melyik szertartást kell előbb megtartanotok. A református egyház felfogása szerint nem "református esküvőről" hanem házasságot megáldó református istentiszteletről kell beszélnünk. A református istentisztelet keretében megáldott házasságot nem az egyház köti meg a templomban, hanem a házasfelek előzőleg az állami anyakönyvvezető előtt. Ha egyházi szertartást terveztek előbb, akkor se csüggedjetek, nem megoldhatatlan feladat. A református lelkészek elég rugalmasak szerencsére :)

Egy hasznos kis extra a hivatalos infókkal kapcsolatban. Idén változtak az Első házasok adókedvezményének szabályai is. Továbbra is a 2015-ben vagy ezután kötött házasságok után jár a házasságkötést követő  hónaptól maximum 24 hónapig a havi 5.000 forint, de újdonság, hogy most már a családi adókedvezménnyel  egyidejűleg is igénybe vehető, és ráadásul két évre visszamenőleges hatállyal :)

Ha hasznosnak találtad, kérlek látogass el Facebook oldalamra is, és hálás lennék, ha egy oldalkedveléssel jutalmaznál :)

https://www.facebook.com/angelbrideweddings/

Sok boldogságot kívánok!

Baráti Ágnes – Angel Bride Weddings
Az esküvői őrangyal – mert az ördög a részletekben rejlik
Esküvő- és rendezvényszervezés

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angelbride.blog.hu/api/trackback/id/tr7612280609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása